Rotary pokret 

ROTARY  je svjetska organizacija osoba iz stručnog i profesionalnog života koje se posvećuju humanitarnim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

ROTARY u prijateljskom djelovanju i suradnji povezuje ljude svih rasa, vjeroispovjesti i različitih političkih uvjerenja. Pod geslom – Najviše dobiva onaj tko najbolje služi (He Profits Most Who Serves Best) rotarijanci širom svijeta već više od stoljeća predano rade na iskorjenjivanju siromaštva, gladi, nepismenosti, zaraznih bolesti i drugim projektima na korist zajednicama u kojima služe.

Najznačajniji globalni humanitarni projekt Rotary Internationala je iskorjenjivanje dječje paralize u svijetu, zahvaljujući kojem je broj oboljelih od poliomijelitisa smanjen za čak 99 posto!

Cilj Rotaryja je ohrabriti i poticati ideal služenja tako da se: 

1. njegujući prijateljstvo bude drugima od koristi

2. prihvaćanjem visokih etičkih načela, kako u privatnom tako i u poslovnom životu, potiče i poštuje djelovanje za opće dobro

3. promiče odgovorno djelovanje svakog rotarijanca i rotarijanke u privatnom, poslovnom i javnom životu

4. njegovanjem dobre volje za razumijevanje i mir među narodima u svjetskoj zajednici  promiče ideal pomaganja drugima

Test četiri pitanja

Rotarijanski Test četiri pitanja jedan je od najpoznatijih kodeksa ponašanja u suvremenom životu i najvidljiviji doprinos Rotaryja moralnim načelima suvremenog svijeta.

1.
Je li istina?

2.
Je li pravedno prema svim sudionicima?

3.
Hoće li promicati prijateljstvo i dobru volju?

4.
Hoće li služiti na dobro svim sudionicima?

Mali test koji u originalu, na engleskom jeziku sadrži samo 24 riječi, i koji se naizgled može učiniti i banalnim, alat je rotarijanaca koji može poslužiti u pomirenju privatnih interesa i javnog dobra i danas, sedamdeset godina otkako je čikaški rotarijanac Herbert J. Taylor osmislio ovaj univerzalni test. On i danas nadilazi granice i jezične barijere, politike, dogme i vjerovanja – on je poziv na moralno savršenstvo i nada kako moderni business može biti iskren, pošten i vrijedan povjerenja.

OSNIVAČ ROTARYJA
Ideju „prijateljskog kluba vrijednog povjerenja“ svijetu je ponudio čikaški odvjetnik Paul Percy Harris, koji je s četvoricom poznanika 23. veljače 1905. godine u Chichagu osnovao prvi Rotary klub. Osnivač Rotaryja svijetu nije ponudio novu filozofiju, već prigodu da „kroz prijateljevanje služe i budu na korist čovječanstvu“, prihvačajući visoke etičke principe razumijevanja i tolerancije.

Na tim je univerzalnim postulatima rotarijanska ideja Paula Harrisa postigla globalni uspjeh i ostala primamljiva već više od stoljeća.

ROTARY je najstarija i najuglednija service organizacija na svijetu, koja u više od 167 zemalja svijeta ima više od 1,2 milijuna članova.

godina

Već 1930. godine uz kumsku pomoć zagrebačkih rotarijanaca počeo je djelovati Rotary klub Varaždin.

Članova

Rotary Club Varaždin u ovom trenutku broji 20 članova Kluba.

HRK

prikupio je RC Varaždin organizacijom Rotary lova na fazane. Ova tradicionalna klupska priredba organizirana je u lovištu Peski kod Đurđevca...

akcije u 2021.

Unatoč u organizacijskom smislu zahtjevnoj 2021. godini zbog globalne pandemije korona virusa, Rotary Club Varaždin uspio je održati svoje tradicionalne akcije.

Novosti
Rotary Cluba
Varaždin

Već gotovo četvrt stoljeća različitim humanitarnim i donatorskim akcijama pomažemo društvenoj zajednici u kojoj djelujemo.

Donacija sredstva za nabavu pasa vodiča

Rotary Club Varaždin će donirati Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet za nabavu i školovanje pasa vodiča.
Saznajte više

Sadnja drva u parku

Sadnjom drva u gradskom parku Rotary Club Varaždin obilježio 90. godišnjicu osnivanja.
Saznajte više

Rotary lov

Rotary Club Varaždin je tridesetu godišnjicu organiziranja Rotary lova, jedne od najdugovječnijih rotarijanskih priredbi u našoj zemlji
Saznajte više

End polio now!

Rotary Club Varaždin je obilježio Svjetski dan borbe protiv dječje paralize
Saznajte više

"Najveća korist za čovjeka je služenje drugim ljudima!"

Službeno geslo svjetskog Rotary pokreta

Rotary Club Varaždin.

 

Najstarije rotarijansko društvo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, već gotovo četvrt stoljeća različitim humanitarnim i donatorskim akcijama pomaže društvenoj zajednici u kojoj djeluje. 

brze poveznice

Pretražite web

RC Varaždin
Aktivnosti