END POLIO NOW

Rotary Club Varaždin obilježio Svjetski dan borbe protiv dječje paralize
Varaždinski rotarijanci u globalnoj akciji

Rotary Club Varaždin je u ponedjeljak, 24. listopada, obilježio Svjetski dan borbe protiv dječje paralize – WORLD POLIO DAY. Članovi ovoga, najstarijeg varaždinskog Rotary kluba organizirali su javnu akciju tijekom koje su na varaždinskom Vodotornju projicirali natpis – POLIO, kako bi promovirali ovu globalnu javnozdravstvenu akciju koju Rotary International provodi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

-Rotary Club Varaždin se ovom akcijom ponovo pridružio stotinama Rotary klubova širom svijeta koji su organizirali javne akcije i logo ove globalne akcije projicirali na najpoznatije građevine svijeta, od Eiffelovog tornja u Parizu, Opere u Sidneyju do londonskog Tower Bridgea, dvorca u Edinburghu ili Keopsove piramide, kako bi istaknuli snažnu predanost rotarijanaca svijeta u borbi protiv ove zarazne bolesti. Predlani smo logo ove globalne akcije projicirali na pročelje varaždinskog Starog grada, a ove
godine na varaždinski vodotoranj, još jedan prepoznatljiv objekt u našem gradu – istaknuo je dr. sc. Miroslav Benko, predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Tijekom akcije predstavljena su i postignuća ostvarena u iskorjenjivanju ove zarazne bolesti zahvaljujući globalnom Rotary programu – END POLIO NOW, Rotary Internationala.

– Prije nego što je 1988. godine započela kompleksna akcija iskorjenjivanja ove teške zarazne bolesti od poliomijelitisa je u svijetu dnevno obolijevalo više od tisuću djece na dan, odnosno, godišnje više od 350 tisuća mališana širom svijeta. Apsurd je bio u tome da se cijepljenjem bolest mogla vrlo učinkovito suzbiti a djeca zaštititi od polia za samo 60 centi, koliko je koštala doza cjepiva. Rotarijanci svijeta su u ovaj globalni projekt do sada uložili više od 2,5 milijarde američkih dolara te tisuće i tisuće radnih sati rotarijanskih dobrovoljaca. Ostvareni rezultat je fantastičan. Broj slučajeva obolijevanja od dječje paralize smanjen je za čak 99 posto. Jako smo blizu cilju, na listi polio endemičnih zemalja ostali su još samo Pakistan i Afganistan. Globalna akcija iskorjenjivanja dječje paralize ostat će glavni cilj Rotary Internationala sve dok cijeli svijet ne bude oslobođen od polio
virusa – rekao je predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Rotary Club Varaždin.

 

Najstarije rotarijansko društvo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, već gotovo četvrt stoljeća različitim humanitarnim i donatorskim akcijama pomaže društvenoj zajednici u kojoj djeluje. 

brze poveznice

Pretražite web

RC Varaždin
Aktivnosti